10 března 2018

Einstein a sobota

Představte si, že sedíte v tramvaji v protisměru jízdy. Zadním okénkem se díváte na hodiny na věži. Tramvaj zrychlí až na rychlost světla. Kolik je hodin?


Při této úvaze objevil Einstein teorii relativity, která říká, že čas jak jej vnímáme je jen iluzí. 

Při rychlosti světla čas neplyne. Stále na hodinách vidíte pátek, zatímco pod hodinami čas plyne a nastává sobota. Pojedete-li rychlostí světla dost daleko, sobota u hodin uplyne a vy v tramvaji máte stále pátek. Pojede-li někdo jiný v protisměru, funguje to stejně. Současně by tak byl pátek i sobota pro oba na obou místech. 

Čas je relativní, stejně jako pohyb. Záleží, kde jste, k čemu vztáhnete pohyb a rychlost a z kterého místa začnete čas počítat. Čas je dimenze v časoprostoru. Čas tak jak jej lineárně vnímáme ve 3D ve skutečnosti není. Sbohem neexistující soboto…

3 komentáře:

  1. Hezký příklad spojování nespojitelného.Bible říká, že Hospodin dal čas a nebeská světla na rozměřování času.Určil sedmidenní cyklus. Nechci polemizovat o platnosti soboty, ale o argumentaci v příspěvku, že pojem času je relativní.Nakonec bychom došli k tomu, že čas neexistuje.Pokud nějaké bytosti cestují rychlostí světla, tak mají třeba od Hospodina nastavený čas jinak. Pro ty, co žijí na Zemi, je to dáno tak, jak je napsáno v Písmu.My rychlostí světla necestujeme a čas prožíváme v dané dimenzi našeho světa.V ní existuje i sobota, pro některé lidi je stále důležitá.

    OdpovědětVymazat
  2. Tomáš Plechatý26. března 2018 v 20:23

    Dobrá lidé rychlostí světla necestují, ale aby bylo možné dnes celosvětově ,,světit sobotu" tak by musela existovat nějaká Bohem schválená a zveřejněná datová hranice. Jinak jsou to jen lidské výmysly, tradice a pravidla, který den je na které části planety zrovna aktuální.
    https://zpravy.idnes.cz/statecek-samoa-kvuli-obchodu-posune-datum-o-den-dopredu-pi7-/zahranicni.aspx?c=A110509_101107_zahranicni_aha

    OdpovědětVymazat
  3. S tím příkladem hodin, že při rychlosti světla na nich vidíte pátek? To co jsou za hodiny? To jsou hodiny závislé na rychlosti světla? Ten příklad je nějaký pokroucený, ale ne od Einsteina.

    OdpovědětVymazat